پیشدیابت که نزدیک به یکسوم جمعیت بزرگسال آمریکا را درگیر کرده، بهطور تدریجی در غیاب مداخلات کارآمد به دیابت نوع ۲ منتهی میشود. یافتههای تازه نشان میدهد جایگزینکردن میانوعدههای کربوهیدراتی شبانه با پسته، میتواند ترکیب میکروبیوم روده را به نفع باکتریهای مفید بازآرایی کند و زمینه را برای کنترل بهتر قند و کاهش التهاب مهیا سازد.
بازآرایی میکروبیوم با مصرف پسته
در مطالعهای تصادفی و دوسویه متقاطع، شرکتکنندگان پیشدیابتی به مدت ۱۲ هفته دو اونس پسته بهجای حدود ۳۰ گرم کربوهیدرات در میانوعده شبانه مصرف کردند. نتایج نشان داد سطوح گونههای زیر بهطور معناداری افزایش یافتند که در تولید اسیدهای چرب کوتاهزنجیر و سلامت روده نقش کلیدی دارند:

- Roseburia
- اعضای خانواده Lachnospiraceae
در مقابل، باکتریهایی که با پیامدهای متابولیکی نامطلوب مرتبطند، مانند Blautia hydrogenotrophica و Eubacterium flavonifractor، کاهش قابلتوجهی نشان دادند. این جابهجایی نهتنها به تولید بوتیرات که سوخت اصلی سلولهای کولونی است کمک میکند، بلکه از نفوذ عوامل التهابی به دیواره روده جلوگیری میکند.
چشمانداز تغذیهای و توصیههای عملی
با وجود اثبات تغییرات میکروبی، نیازمند آزمون اثر مستقیم این جابهجاییها بر قند خون و پارامترهای التهابی هستیم. تا نتایج نهایی منتشر شود، میتوانیم موارد زیر را در برنامه غذایی پیشدیابتیها لحاظ کنیم:
- جایگزینی میانوعدههای پرکربوهیدرات شبانه با مقدار معین پسته خام
- ترکیب پسته با منابع پروتئینی یا سبزیجات برای کاهش سرعت جذب قند
استفاده منظم از پسته بهعنوان بخشی از رژیم متعادل، افزون بر بهبود کیفیت کلی تغذیه، میتواند مقدمهای برای مداخلات هدفمند در پیشگیری از پیشرفت پیشدیابت به دیابت نوع ۲ باشد. این یافتهها نشان میدهند که یک خوراکی ساده میتواند پنجرهای تازه برای ارتقای سلامت متابولیک باز کند.
مجله زیبایی و سلامت دکتر آناهیتا کریمی