ریزگردهای پلاستیکی، تهدیدی پنهان برای سلامتی
آلودگی آب آشامیدنی به ذرات ریز پلاستیک، نگرانی فزایندهای برای سلامت انسانهاست. این ذرات، از طریق مواد غذایی و نوشیدنیها وارد بدن شده و میتوانند عوارض جانبی جدی از جمله اختلال در سیستم ایمنی و غدد درونریز را به دنبال داشته باشند. مطالعات اخیر نشان میدهند که این تهدید، جدیتر از آن چیزی است که تصور میشد و نیازمند توجه ویژه است. حتی نانو ذرات پلاستیکی نیز با نفوذ به سیستم بدن خطرات بالقوهای را به همراه دارند.
یافتههای جدید پژوهشگران چینی، راهکاری ساده برای کاهش این خطرات ارائه میدهد: جوشاندن آب. بر اساس تحقیقات منتشرشده در مجله Environmental Science & Technology Letters، جوشاندن آب به همراه یک فرآیند تصفیهی ساده، میتواند تا ۹۰ درصد از میکرو و نانوپلاستیکها را از بین ببرد. این روش بهخصوص در آبهای سخت که دارای املاح معدنی بیشتری هستند، کارآمدتر است. در این آبها، رسوبات کلسیم، ذرات پلاستیک را به دام انداخته و جداسازی آنها را آسانتر میکند. افزایش غلظت املاح معدنی در آب، تاثیر روش جوشاندن را بهطور قابل توجهی افزایش میدهد.
این پژوهش نشان داد که میانگین هر لیتر آب آشامیدنی حاوی حدود 240,000 ذره پلاستیکی ریز است که حدود 90 درصد آنها نانوپلاستیک میباشند. با اینکه میزان آسیبزایی دقیق این ذرات هنوز در دست بررسی است، روش جوشاندن به عنوان یک روش ساده و موثر برای کاهش تماس با آنها مطرح شده است. بعد از جوشاندن، میتوان از یک صافی ساده مانند صافی چای برای جدا کردن ذرات پلاستیکی رسوب کرده استفاده کرد.
علاوه بر جوشاندن، روشهای دیگری برای حذف میکروپلاستیکها از آب وجود دارد، از جمله اسمز معکوس (RO)، تقطیر، اولترافیلتراسیون (UF)، جذب، حذف مغناطیسی، انعقاد و لختهسازی، اکسیداسیون شیمیایی و تخریب زیستی. هر یک از این روشها دارای مزایا و معایب خاص خود و میزان کارایی متفاوت هستند که انتخاب روش مناسب به عوامل متعددی همچون نوع و اندازه ذرات پلاستیکی بستگی دارد. استفاده از فیلترهای با دقت میکرونی مناسب، برای حذف مؤثر این آلودگیها ضروری است.
در مجموع، جوشاندن و تصفیه آب به عنوان یک روش ساده، کمهزینه و قابل اجرا در خانه، برای کاهش مواجهه با میکرو و نانوپلاستیکها پیشنهاد شده است. البته این روش به تنهایی نمیتواند تمامی میکروپلاستیکها را حذف کند و برای حذف کاملتر، به روشهای پیشرفتهتر تصفیه آب نیاز است. لذا، ترکیبی از روشهای مختلف میتواند راهکاری جامع و موثر برای مبارزه با این معضل زیستمحیطی و بهداشتی باشد.