آژانس سرطان سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که نسبت افرادی که به سرطان ریه مبتلا میشوند و هرگز سیگار نکشیدهاند در سراسر جهان رو به افزایش است و آلودگی هوا یک عامل مهم در این زمینه است.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC)، اکنون تخمین زده میشود سرطان ریه در افرادی که هرگز از سیگار یا سایر محصولات دخانی استفاده نکردهاند، احتمالاً پنجمین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان است.
به گفته IARC، سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نمیکشند، تقریباً منحصراً به عنوان آدنوکارسینوم رخ میدهد که غالبترین نوع از چهار زیرگروه اصلی این بیماری در مردان و زنان در سراسر جهان است.
بر اساس مطالعه IARC منتشر شده در مجله Lancet Respiratory Medicine، حدود ۲۰۰ هزار مورد آدنوکارسینوم با قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در سال ۲۰۲۲ مرتبط بوده است. این مطالعه نشان داد که بیشترین بار آدنوکارسینوم ناشی از آلودگی هوا در شرق آسیا به ویژه چین مشاهده شد.
دکتر فردی بری، نویسنده اصلی این مطالعه و رئیس شعبه نظارت بر سرطان IARC، گفت: این یافتهها بر نیاز به نظارت فوری بر تغییر فاکتورهای خطر سرطان ریه تأکید دارد. وی افزود: مطالعات بیشتری برای شناسایی عوامل ایجاد کننده احتمالی مانند آلودگی هوا در جمعیتهایی که سیگار عامل اصلی سرطان ریه در نظر گرفته نمیشود نیز مورد نیاز است.
سرطان ریه همچنان عامل اصلی بروز سرطان و مرگ و میر در سراسر جهان است. در سال ۲۰۲۲، حدود ۲.۵ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدند. اما الگوهای بروز بر اساس نوع فرعی در دهههای اخیر به طور چشمگیری تغییر کرده است.
IARC دریافت که از چهار زیرگروه اصلی سرطان ریه (آدنوکارسینوم، کارسینوم سلول سنگفرشی، کارسینوم سلول کوچک و کارسینوم سلول بزرگ)، آدنوکارسینوم به زیرگروه غالب در بین مردان و زنان تبدیل شده است. در حالی که میزان بروز سرطان ریه در مردان به طور کلی در بیشتر کشورها در طول ۴۰ سال گذشته کاهش یافته است، نرخ این بیماری در میان زنان همچنان رو به افزایش است.
این گزارش نشان میدهد که آلودگی هوا به عنوان یک عامل خطر جدی برای سرطان ریه در افراد غیرسیگاری در حال ظهور است و نیازمند توجه جدی از سوی مسئولان و اتخاذ تدابیر مناسب برای کاهش آلودگی هوا و پیشگیری از این بیماری است.