هشدار محققان نسبت به اثرات مخرب قرار گرفتن در معرض سرب بر روی سلامت روان میلیون ها نفر

“`html

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب موجود در دود خودروها، سلامت روان میلیون‌ها آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده و زمینه ساز افسردگی، اضطراب و اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD) در بسیاری از افراد شده است. این یافته‌ها زنگ خطری جدی برای سلامت عمومی به صدا در می‌آورد.

تحقیقات نشان می‌دهند که افزودن سرب به بنزین در سال ۱۹۲۳، اگرچه به بهبود عملکرد موتورها کمک می‌کرد، اما به مرور زمان عوارض جبران ناپذیری بر سلامت انسان، به ویژه کودکان، داشته است. سرب برای سلول‌های مغزی بسیار سمی است و هیچ سطح بی‌خطری از تماس با آن وجود ندارد. کودکان به دلیل رشد سریع مغز، در برابر اثرات مضر سرب آسیب‌پذیرتر هستند.

با ممنوع شدن بنزین سرب‌دار در سال ۱۹۹۶ در آمریکا، میزان مواجهه با سرب کاهش یافت، اما افرادی که پیش از این تاریخ به دنیا آمده‌اند، به ویژه در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ میلادی، تاثیرات منفی این سم را به صورت مشکلات روانی تجربه می‌کنند. محققان تخمین می‌زنند که این مواجهه، طی ۷۵ سال گذشته، منجر به بروز ۱۵۱ میلیون مورد اختلال روانی شده است.

افراد متولد شده قبل از ممنوعیت بنزین سرب دار، میزان بیشتری از اختلالات روانی را تجربه کرده و تغییرات شخصیتی در آنان به چشم می‌خورد که بر تاب‌آوری و موفقیت آنها در زندگی تاثیر منفی گذاشته است. آرون روبن، محقق این مطالعه، می‌گوید: ” بدن انسان برای مقابله با سطوح بالای سرب در طول قرن گذشته تطابق نیافته است و ما روش موثری برای پاکسازی سرب از بدن نداریم.”

در این پژوهش، محققان داده‌های مربوط به سطح سرب در خون کودکان آمریکایی، الگوی مصرف بنزین سرب‌دار و آمار اختلالات روانی را مورد بررسی قرار دادند. این تحلیل به آنها امکان محاسبه دوره زمانی بروز اختلالات روانی ناشی از قرارگیری در معرض سرب را داد. پروفسور مک‌فارلند، از دانشگاه ایالتی فلوریدا، این روش را روشی دقیق برای ارزیابی آسیب‌های شناختی ناشی از سرب می‌داند. مطالعات پیشین این تیم نشان داده که سرب، ۸۲۴ میلیون امتیاز از میانگین ضریب هوشی جمعیت آمریکا را کاهش داده است.

تا سال ۲۰۱۵، بیش از ۱۷۰ میلیون آمریکایی، یعنی بیش از نیمی از جمعیت، در دوران کودکی خود با سطوح بالای سرب در خون مواجه بوده‌اند که احتمالاً ضریب هوشی آنها را کاهش داده و آنها را مستعد اختلالات روانی کرده است. محققان، ارتباط بین مواجهه با سرب و افزایش اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب را به اثبات رسانده‌اند. حتی در مواردی که به اختلال کامل روانی منجر نشده، این مواجهه کیفیت زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

نتایج این تحقیق در مجله روانشناسی و روان‌پزشکی کودکان منتشر شده است. متیو هاور، استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه ایالتی فلوریدا، اظهار می‌دارد: “ما شاهد تغییرات قابل توجهی در سلامت روان در نسل‌های مختلف آمریکایی‌ها هستیم؛ بسیاری از مشکلات روانی بیشتر از آنچه می‌بایست باشد، در اثر افزودن سرب به بنزین رخ داده است.”

بر اساس یافته‌های این مطالعه، نسل ایکس (متولدین ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰) بیشترین تماس با سرب را داشته و بیشترین کاهش سلامت روان را تجربه کرده‌اند. روبن در پایان تاکید می‌کند که باید به درک اثرات درازمدت سرب بر سلامت و محافظت از کودکان در برابر تماس با این فلز سمی توجه ویژه شود.

سرب، به ویژه برای کودکان بسیار خطرناک است و می‌تواند رشد مغز آنها را به شدت مختل کند. حتی مواجهه با سطوح پایین سرب در دوران کودکی می‌تواند به کاهش ضریب هوشی، اختلالات یادگیری و مشکلات رفتاری منجر شود. در بزرگسالان نیز، سرب باعث اختلالات حافظه، کاهش توانایی‌های شناختی و تغییرات شخصیتی می‌شود.

سرب، علی‌رغم بهبود عملکرد موتور خودروها، اثرات مخربی بر سلامت انسان دارد. این عنصر سمی به ویژه بر مغز و سیستم عصبی تاثیر منفی می‌گذارد. امروزه، استخراج معادن، سوزاندن زباله و تولید باتری‌های اسیدی، از منابع اصلی انتشار سرب هستند. سرب موجود در خاک مناطق شهری همچنان تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شود.

از علائم مسمومیت با سرب می‌توان به خستگی، تحریک‌پذیری، از دست دادن اشتها، کاهش وزن، درد شکمی، استفراغ، یبوست، از دست دادن شنوایی، تاخیر در رشد و مشکلات یادگیری اشاره کرد. این مطالعه، ضرورت توجه به اثرات طولانی مدت سرب بر سلامت روان و حفاظت از کودکان را برجسته می‌کند.

منبع

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

اثرات منفی سرب ناشی از دود اگزوز خودرو ها

مجله زیبایی و سلامت دکتر آناهیتا کریمی

“`

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا