با آغاز فصل بهار و رویش قارچهای خودرو در طبیعت، کارشناسان غذا و دارو نسبت به افزایش موارد مسمومیت ناشی از مصرف این نوع قارچها هشدار دادند. امیر طاهر قربانی، کارشناس سازمان غذا و دارو، روز دوشنبه با اشاره به ظاهر فریبنده برخی از این قارچها، تاکید کرد که تشخیص سمی بودن آنها از انواع خوراکی از طریق ویژگیهای ظاهری برای افراد عادی غیرممکن است و مصرف آنها میتواند منجر به مسمومیتهای شدید گوارشی و حتی مرگ شود.
قربانی با بیان اینکه علائم مسمومیت معمولاً بین ۵ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف قارچهای سمی ظاهر میشود، خاطرنشان کرد که در صورت تاخیر در بروز علائم، احتمال سمی بودن قارچ مصرف شده بیشتر است. وی تهوع، استفراغ و اسهال شدید را از جمله علائم شایع این نوع مسمومیتها عنوان کرد.
این کارشناس غذا و دارو برای پیشگیری از مسمومیتهای ناشی از مصرف قارچهای خودرو، بر ضرورت خودداری از مصرف این قارچها، به ویژه آنهایی که در کنار تنه درختان خشک شده میرویند، تاکید کرد و توصیه نمود که تنها قارچهایی که توسط مراکز مجاز و با بستهبندی مطمئن عرضه میشوند، مورد استفاده قرار گیرند.

قربانی همچنین با رد باورهای نادرست رایج در تشخیص قارچهای سمی از خوراکی، گفت: روشهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره یا مشاهده حشرات در اطراف قارچ، هیچگونه اعتبار علمی ندارند و نمیتوان به آنها برای تشخیص ایمنی قارچها اعتماد کرد.
وی با ابراز نگرانی از افزایش تعداد مراجعهکنندگان به بیمارستانها به دلیل مسمومیت با قارچهای سمی، این موضوع را نشاندهنده شیوع و درصد بالای قربانیان این نوع مسمومیت در کشور دانست. قربانی در پایان هشدار داد که سموم موجود در برخی از قارچهای سمی در برابر حرارت مقاوم هستند و فرآیندهای پخت و پز معمولی نمیتواند آنها را بیاثر کند، بنابراین تنها راه پیشگیری، عدم مصرف قارچهای خودرو و اطمینان از منبع تهیه قارچهای خوراکی است.