گرانی دارو؛ از افزایش ۴۰۰ درصدی تا ابهام در پوشش بیمه‌ای

بررسی‌های تسنیم نشان می‌دهد که میزان افزایش قیمت برخی داروهای تولیدی از ۱۵ درصد تا بیش از ۱۵۰ درصد و در مواردی حتی به نزدیک چهار برابر رسیده است، اما بیمه‌ها می‌گویند منابع کافی برای پوشش این افزایش هزینه‌ها را ندارند!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، چندی پیش رئیس سازمان غذا و دارو خبر از افزایش قیمت ۳۷۰ قلم دارو از مجموع حدود ۳۸۰۰ قلم داروی موجود داد. به گفته مهدی پیرصالحی، در مرحله نخست قیمت ۳۷۰ قلم دارو افزایش یافته است. به عنوان مثال، قیمت برخی آمپول‌ها از ۶۰۰۰ تومان اکنون به ۱۹ هزار تومان رسیده‌است.

بررسی‌های تسنیم از میزان افزایش قیمت داروی برخی کارخانجات تولیدی نشان می‌دهد که میزان افزایش قیمت داروها از ۱۵ درصد تا بیش از ۱۵۰ درصد نیز بوده است و در مواردی حتی میزان افزایش قیمت دارو تا ۳۹۸ درصد یعنی نزدیک به چهار برابر بوده بنابراین اعلام میانگین افزایش قیمت دارو، نمی‌تواند معیار بسیار دقیقی از میزان افزایش هزینه‌ها در این حوزه باشد.

عمده افزایش قیمت‌ها نیز در حوزه داروهای تزریقی نظیر آمپول‌ها و همچنین پمادها و قطره‌های چشمی اتفاق افتاده است.

رئیس سازمان غذا و دارو معتقد است که اگرچه درصد افزایش قیمت به ظاهر بالا به نظر می‌رسد، اما در مقایسه با تورم کشور، رقم مطلق آن چندان بالا نیست! زیرا از ابتدای سال تاکنون، میانگین افزایش قیمت دارو کمتر از ۳۰ درصد بوده است که نسبت به نرخ تورم، عدد معقولی محسوب می‌شود.

وی اذعان کرده که پس از اصلاح قیمت برخی داروها، میزان افزایش قیمت در برخی اقلام داروهای بیمارستانی بیش از ۱۰۰ درصد بوده است.

با وجود این اظهارات، خبر افزایش قیمت داروها بسیاری از مردم را نگران کرده است.

کدام داروها گران شدند؟

بهمن صبور، رئیس انجمن داروسازان تهران در گفت‌وگو با تسنیم اظهار کرد: افزایش قیمت دارو برای کمتر از ۲۰ درصد از بازار دارویی اعمال شده که بیش از ۹۵ درصد آن‌ها داروهای تزریقی و شیاف بوده است که عمدتاً در بیمارستان‌ها استفاده و در هزینه‌های گلوبال بیماران بستری لحاظ می‌شوند و اگر بیمه‌ها این داروها را تحت پوشش قرار دهند میزان پرداخت از جیب مردم افزایش نخواهد یافت.

وی افزود: افزایش قیمت داروها اگرچه ممکن است زیاد به نظر برسد اما به لحاظ ریالی میزان افزایش قیمت، چشمگیر نخواهد بود برای مثال اگرچه گفته می‌شود قیمت دارو ۳۰۰ درصد رشد داشته اما یک آمپول ممکن است از قیمت ۷ هزار تومان به کمتر از ۲۰ هزار تومان رسیده باشد که باز هم عدد زیادی نیست اما نیاز به افزایش حمایت‌های بیمه‌ای دارد.

رئیس انجمن داروسازان تهران خاطرنشان کرد: افزایش قیمت دارو فعلاً شامل داروهای بیماران خاص نشده است و بنابراین نگرانی از جهت افزایش قیمت دارو برای این بیماران وجود ندارد.

ابهام در پوشش بیمه‌ای افزایش قیمت داروها

یکی از بخش‌هایی که در سالیان اخیر به دلیل تأخیر در پرداخت مطالبات، چالش‌های زیادی برای نظام سلامت ایجاد کرده است، نظام بیمه‌ای است. با وجود این‌که گفته می‌شود میزان افزایش قیمت داروها چشمگیر نیست و این افزایش عمدتاً شامل داروهای بیمارستانی می‌شود اما نگرانی از افزایش میزان پرداخت از جیب مردم در بخش بستری، به دلیل ابهام در پوشش بیمه‌ای داروهایی که مشمول افزایش قیمت شدند، همچنان باقی است.

ظفرقندی؛ وزیر بهداشت گفته بود که مکاتبات لازم با بیمه‌ها صورت گرفته است که این ما به التفاوت قیمت از سوی بیمه‌ها پرداخت شود و در اصلاح قیمت داروها تاکید بر افزایش پوشش بیمه‌ها و عدم پرداختی از جیب مردم است.

طبق آخرین اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو نیز مکاتبات با سازمانهای بیمه‌گر انجام شده تا مبلغ اضافه از طریق سازمانهای بیمه‌گر بتوانند پرداخت کنند.

با وجود این، پناهی زاده، مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی پس از افزایش قیمت این داروها در دی‌ماه اعلام کرد که هنوز ابلاغیه‌ای در این راستا به دست این سازمان نرسیده است.

مهدی ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت نیز در این باره به تسنیم گفت: «داروهایی که مشمول افزایش‌ قیمت شده‌اند به‌تدریج به سامانه‌های بیمه سلامت جهت پوشش بیمه‌ای اضافه می‌شوند، اما هنوز تمامی این داروها مشمول افزایش پوشش بیمه نشده‌اند و متاسفانه درصد رشد اقلام دارویی به نحوی است که سازمان بیمه سلامت نمی‌تواند آن را با منابع خود پوشش دهد. بخشی از افزایش هزینه‌ها تنها با تخصیص منابع بیشتر از سوی سازمان برنامه‌وبودجه قابل جبران است.»

وی افزود: «بحث پوشش بیمه‌ای داروهای افزایش قیمت یافته باید از سوی سازمان غذا و دارو به ما ابلاغ شود و سازمان برنامه و بودجه باید بودجه لازم را در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار دهد تا بتوانیم افزایش قیمت داروها را نیز پوشش دهیم.»

پرداخت از جیب مردم در حوزه سلامت به ۶۰درصد رسیده است!

افزایش قیمت برخی اقلام دارویی که احتمال تسری آن به سایر انواع داروها نیز وجود دارد، در حالی بدون در نظر گرفتن زیرساخت‌های بیمه‌ای صورت گرفته است که هزینه‌های پرداختی در حوزه سلامت از جیب مردم افزایش یافته است. معضلی که می‌تواند بیش از پیش، باعث ایجاد فاصله میان نظام سلامت با اهداف برنامه‌های توسعه،‌ یعنی کاهش پرداخت از جیب مردم در بخش درمان، شود. اخیراً محمدبیگی، نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به تسنیم اعلام کرده بود که میزان پرداخت از جیب مردم در حوزه سلامت به ۶۰درصد رسیده است در حالی که طبق برنامه‌های توسعه کشور باید حداقل ۳۰ درصد باشد!

درخواست داروهای کمتر؛ واکنش بیماران به افزایش قیمت‌ها

گرانی دارو از سویی و کمبود برخی داروها از سویی دیگر، باعث شده تا شاهد سرگردانی برخی بیماران در سطح داروخانه‌ها باشیم. در همین راستا احمدی؛ مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران نیز اخیراً اظهار کرده است که با توجه به اصلاح قیمت برخی اقلام دارویی، تعدادی از افرادی که به داروخانه مراجعه می‌کنند برای برخی اقلام دارویی که توسط پزشک به عنوان مثال ۵ بسته نوشته شده درخواست بسته‌های کمتری مثلا در حد ۲ بسته می‌کنند و این موضوع زمانی بود که در یک مقطع ۲۰ روزه و در ابتدای اصلاح قیمت‌ها مشکلی بین سیستم بیمه‌ای و غذا و دارو اتفاق افتاد.

مجله زیبایی و سلامت دکتر آناهیتا کریمی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا