تهران، ایران – بر اساس نتایج یک پژوهش جدید بینالمللی، داروهای مورد استفاده در درمان اختلال نقص توجه – بیشفعالی (ADHD) پس از چند هفته یا چند ماه مصرف، تاثیرات نسبتاً کمی بر فشار خون و ضربان قلب افراد مصرفکننده دارند. با این حال، این یافتهها بر ضرورت پایش منظم این شاخصهای حیاتی در طول دوره درمان تاکید میکند.
به گزارش گروه علمی ایرنا و به نقل از وبگاه نوروساینس نیوز، اگرچه نگرانیهایی در مورد عوارض جانبی احتمالی داروهای ADHD وجود داشته است، اما یافتههای این پژوهش نشان میدهد که مزایای استفاده از این داروها، از جمله بهبود عملکرد تحصیلی و کاهش خطر مرگومیر ناشی از ADHD، به طور کلی بیشتر از مضرات آنها است.
ADHD یک اختلال عصبیرشدی است که با اختلال در عملکرد اجرایی و علائمی نظیر نقص در توجه و تمرکز، بیاحتیاطی، بیشفعالی و تکانشگری که به صورت فراگیر و مخرب بروز کرده و برای سن فرد غیرطبیعی تلقی میشوند، مشخص میگردد.
پژوهشگران بینالمللی به سرپرستی دانشگاه ساوت همپتون انگلستان با تجزیه و تحلیل دادههای ۱۰۲ کارآزمایی بالینی دریافتند که داروهای ADHD به طور کلی تاثیرات اندکی بر افزایش فشار خون و ضربان قلب در کودکان و بزرگسالان دارند. در این میان، داروی گوانفاسین که بر خلاف سایر داروهای ADHD، فشار خون و ضربان قلب را کاهش میدهد، به عنوان یک استثنا مطرح شده است.

نکته قابل توجه این است که هر دو نوع داروهای ADHD، چه محرکها (از جمله متیلفنیدات و آمفتامین) و چه غیرمحرکها (آتوموکستین و ویلوکسازین)، اثرات قلبیعروقی مشابهی را نشان دادند. این یافته در تقابل با فرضیهای قرار دارد که تصور میکرد فقط داروهای محرک خطرآفرین هستند.
پژوهشگران با تاکید بر این نکته که نوع دارو نباید عامل تعیینکننده در عدم پایش باشد، توصیه میکنند که تمامی بیماران مصرفکننده داروهای ADHD، فشار خون و ضربان قلب خود را به صورت منظم و دورهای کنترل کنند.
آنها همچنین به افرادی که سابقه بیماریهای قلبی دارند، توصیه میکنند قبل از شروع درمان ADHD، در مورد عوارض جانبی احتمالی داروهای خود با یک متخصص قلب مشورت نمایند تا از بروز مشکلات جدی پیشگیری شود. این پژوهش بر اهمیت آگاهی از اثرات جانبی احتمالی داروهای ADHD و ضرورت پیگیری وضعیت سلامت قلبیعروقی در طول دوره درمان تاکید دارد.
مجله زیبایی و سلامت دکتر آناهیتا کریمی